Vrijwilligerswerk in tijden van corona

Vrijwilligers in het testcentrum in Lokeren

Vrijwilligers in het testcentrum in Lokeren

De pandemie heeft een enorme invloed op onze dagelijkse werking, aangezien de cultuur- en eventsector zeer hard getroffen is. En laat dat nu net een sector zijn met heel veel vrijwilligerswerk. Geen concerten, theater of tentoonstellingen, geen sportwedstrijden, festivals of buurtfeesten… betekent ook geen of weinig vrijwilligerswerk.

Maar deze coronacrisis brengt ook veel solidariteit met zich mee. Onze vrijwilligers zijn wel wat gewoon, en hebben (helaas) veel ervaring met crisissituaties. “Hoe kunnen we helpen?” Is een vraag die we heel veel kregen.

Lockdown 1: hulp in de woonzorgcentra en mondmaskers naaien

Van achter de bar in een café naar de cafetaria van een woonzorgcentrum, voor iemand die graag helpt is de stap kleiner dan je denkt. Tijdens de eerste lockdown gingen verschillende vrijwilligers aan de slag in woonzorgcentra. Eten rondbrengen, ontsmetten, een babbeltje met de bewoners… Het extra contact deed voor iedereen deugd!

Vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum in Kortrijk

Vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum in Kortrijk

En toen de vraag naar mondmaskers steeds groter werd, kropen vele handige vrijwilligers achter een naaimachine. Nog andere vrijwilligers hielpen bij het vertalen van crisiscommunicatie. Iedereen probeerde op zijn/haar manier een steentje bij te dragen.

Hoge nood aan vrijwilligers op school

Scholen die ogen tekort hadden bij het middagtoezicht, nu alle leerlingen in hun eigen klas moeten eten, konden ook op de vrijwilligers van Refu Interim rekenen. En wanneer ze helemaal moesten sluiten, stonden onze vrijwilligers klaar in de noodopvang.

Middagtoezicht op een school in Sint-Niklaas

Middagtoezicht op een school in Sint-Niklaas

Lockdown 2, 3, … bijspringen in de test- en vaccinatiecentra

In tijden van nood kunnen we rekenen op het Rode Kruis, dat is in deze coronacrisis niet anders. Maar nog nooit was er zo’n grote nood aan extra helpende handen om hun vaste vrijwilligers en medewerkers bij te staan. Op de wachtposten bijvoorbeeld, waar aanvankelijk veel getest werd. Een paar vrijwilligers van Refu Interim, vaak met een medische achtergrond, meldden zich aan. Ze ontvingen de patiënten met een warm onthaal en hielpen bij het ontsmetten van het materiaal.

Ondertussen wordt het testen - en vaccineren - op veel grotere schaal georganiseerd. Dus… nog meer vrijwilligers nodig! Onder andere in de centra van Lokeren, Sint-Niklaas, Leuven, Kortrijk, Oostende en Brugge word je begeleid door de vrijwilligers van Refu Interim.

Rondleiding in het vaccinatiecentrum van Leuven

Rondleiding in het vaccinatiecentrum van Leuven

VRT nieuws kwam langs in het vaccinatiecentrum van Sint-Niklaas en sprak met Lilia en Abdulkader, twee vrijwilligers van Refu Interim.

Licht in donkere tijden: culturele verwarming tot aan je deur

Gelukkig is er af en toe ook tijd voor verstrooiing. Covitesse 6 was een initiatief van de culturele sector in Gent. Met telefoontjes, online activiteiten en deur-aan-deurinterventies doorbraken ze de eenzaamheid van vele mensen. Verschillende vrijwilligers, of beter gezegd artiesten, van Refu Interim deden mee aan deze ‘interGenties’. Viool, dabke of ukelele? U vraagt, wij draaien.

Covitesse 6 in Gent, december 2020 - januari 2021


OOK OP ZOEK NAAR VRIJWILLIGERS?

De vele online platformen waarop vrijwilligers zich kunnen registreren, zijn niet altijd even vriendelijk in gebruik. En wanneer je nog Nederlands aan het leren bent, moet je heel wat drempels overwinnen om je aan te melden als vrijwilliger voor de test- en vaccinatiecentra.

Refu Interim probeert hier vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. We zoeken de gepaste vrijwilliger voor elke taak en bekijken samen met je organisatie hoe je bepaalde drempels kan verlagen. We komen altijd mee bij de introductie, zo is er voor beide partijen alvast één bekend gezicht.

Meer informatie over onze vrijwilligers en onze werking vind je hier.


Previous
Previous

Solidair met onze vrijwilligers

Next
Next

Vis eens uit een andere vijver - webinar