FrontExpo - Exhibition beyond borders

FrontExpo is een artistiek traject en tentoonstelling samengesteld uit werken van vijftien kunstenaars die via Refu Interim vrijwilligerswerk doen of ooit deden. Tijdens deze expo zetten deze nieuwkomers hun creatief talent 'in front'. De expo wordt gecureerd door Ben Benaouisse en Rojin Delfan.

De eerste editie vond plaats in de Zebrastraat in Gent. De tweede in de Jan Garemijnzaal in Brugge.

Wie een nieuw leven moet opbouwen in een ander land, begint van nul. Je overschrijdt een paar (lands)grenzen en plots focust iedereen vooral op wat je niet hebt of kent: de taal, de cultuur, de papieren. Bij Refu Interim merken we elke dag dat mensen die nieuw zijn in België juist veel waardevols meebrengen: goesting, durf, veerkracht, doorzettingsvermogen... en bakken talent.

Tijdens FrontExpo zetten de vijftien deelnemers dat artistiek talent (letterlijk) op de voorgrond. Ze zijn allemaal kunstenaar, toevallig ook vluchteling, nieuwkomer, anderstalig. Via het vrijwilligerswerk leerden zij de taal en hun nieuwe stad kennen. Nu is het tijd dat het publiek ook hun andere talenten leert kennen.

Mehmet Irmak Yûrür bij zijn werk tijdens FrontExpo Gent - foto door Dimitri Nassar

FrontExpo Gent - foto door Dimitri Nassar

Met kunst van:
Ahmet Çakir
Angelo Sartori
Anna Kushova
Belkiza Αλήθεια Ocak
Eman Dawoud Radwan
Mahsan Farzanegan
Mehmet Irmak Yûrür
Mohamed A. M. Alnajjar
Mustafa Yasin Arslan
Nadya Kamil
Nathaly Ward
Radwan Radwan
Rae Sita Pratiwi
Soheil Mahmoudi
Yun Huang

Aftermovie FrontExpo Gent door Fardows Hassan

Waarom deze FrontExpo? Omdat we het talent en werk van (gevluchte) kunstenaars op de voorgrond (in front) willen zetten. Maar de titel FrontExpo verwijst ook naar Frontex, het Europees Agentschap dat de buitengrenzen van Fort Europa bewaakt. Naar de grenzen, pushbacks, gevaren en ontbering waar mensen op de vlucht mee geconfronteerd worden. 

De kunstenaars van deze expo overwonnen - net als hun collega-vrijwilligers - vele grenzen. Vaak letterlijk; in een gammel bootje of donker bos, maar meer nog figuurlijk; ze verlegden hun eigen grenzen, en doen dat nog elke dag. Tijdens het vrijwilligerswerk, voor deze expo, in het opvangcentrum, op school, op het werk... Bij elke deur die dicht blijft omwille van hun achtergrond, bij elke verbaasde blik van iemand die de kunstenaar ‘achter’ de vluchteling ontmoet.

We nodigen je als bezoeker uit om ook jouw grenzen te verleggen, en eventuele vastgeroeste ideeën te toetsen aan alle schoonheid die je op deze expo zal ontdekken.

"The Art of Conversation" op Frontexpo Brugge!
Video door Andrès Vandepitte in opdracht van Brugge2030

Grafisch ontwerp door Nina Swaans

Previous
Previous

Stop de genocide in Palestina.

Next
Next

Stage, bachelor- of masterproef bij Refu Interim