Workshop inclusief vrijwilligerswerk

WIST JE DAT…

... 1 op 5 Vlamingen regelmatig vrijwilligerswerk doet? Het zit in ons bloed! En toch staat dat vrijwilligerswerk onder druk: veel organisaties vinden het moeilijk om nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Tegelijk geeft 78% van de organisaties aan dat ze geen vrijwilligers met een migratieachtergrond hebben. De kloof tussen mensen die zich willen engageren en de plekken die op zoek zijn naar dat engagement, is nog veel te groot.

Foto door KokakFem

INCLUSIE IS GEEN ROCKET SCIENCE

Organisaties die inzetten op een diverse vrijwilligerspoule en een inclusief vrijwilligersbeleid, overbruggen die kloof én gedijen beter in een snel veranderende samenleving. Vrijwilligers met een andere achtergrond brengen nieuwe perspectieven binnen en werken (onzichtbare) drempels weg. Dat heeft een positief effect op vrijwilligers, medewerkers én publiek.

De voorbije jaren ontwikkelden wij een sterke expertise in het opzetten van zo'n inclusief vrijwilligersbeleid. En die delen we graag met jou tijdens deze workshop. Geen lange theoretische uiteenzetting, maar behapbare en meteen toepasbare tips & tricks.

WORKSHOP INCLUSIEF VRIJWILLIGERSWERK

Voor één keer ben jij de ‘andere’ vrijwilliger, en werk je samen met nieuwkomers. Want als ervaringsdeskundigen laten zij je als geen ander ondervinden wat inclusief vrijwilligerswerk écht betekent. Zitten en luisteren hoort daar niet bij, confrontatie en inleving des te meer.

Met veel humor leggen zij de blinde vlekken van je organisatie bloot. Met de eye openers uit deze workshop, heb je de tools in handen om je vrijwilligersbestand diverser, en je vrijwilligersbeleid inclusiever te maken!

We focussen op:

  • een warm onthaal

  • de meerwaarde van samen-werken

  • communiceren met anderstalige vrijwilligers:
    taaltips, instructies en feedback 

  • zinvol vrijwilligerswerk

  • vrijwilligers blijven betrekken

Foto door KodakFem.

GOESTING OM MEE TE DOEN?

Schrijf je in (via onderstaand formulier) voor één van de workshops in het najaar.
Na inschrijving contacteren we je voor verdere praktische afspraken.

  • Dinsdag 10/10 in Brugge, Vrijwilligerscentrale, 13u30 tot 16u30. (VOLZET, contacteer nathalie@refuinterim.be als je vragen hebt)

  • Dinsdag 17/10 in Gent, Speldenstraat 1-5 (Trefpunt), 13u30 tot 16u30. Deze workshop is in samenwerking met het Vrijwilligerspunt van Stad Gent. (VOLZET)

  • Donderdag 19/10 in Sint-Niklaas, Rode Kruisstraat 23 (Avansa W&D), 13u30 tot 16u30. (VOLZET, contacteer nathalie@refuinterim.be als je vragen hebt)

  • Donderdag 14/12 in Leuven, Diestsesteenweg 104F, 3010 Leuven (Dienst Diversiteit), 13u30 tot 16u30. (VOLZET, contacteer nathalie@refuinterim.be als je vragen hebt)

  • Dinsdag 07/11 in Kortrijk, Wandelweg 11 (Avansa M-W), 13u30 tot 16u30. (VOLZET, contacteer nathalie@refuinterim.be als je vragen hebt)

Alle workshops 2023 zijn volzet! Laat hieronder je gegevens achter als je op de hoogte wil gehouden worden voor nieuwe data in 2024!

Previous
Previous

Maak #plekbij: alleenstaande mannen hebben ook recht op opvang.

Next
Next

Work Your Magic