Maak #plekbij: alleenstaande mannen hebben ook recht op opvang.

Wij zijn enorm verontwaardigd in het besluit van Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole De Moor om geen opvang meer te verlenen aan alleenstaande mannen.

Daarom doen we een oproep. Maak #plekbij. Alleenstaande mannen zijn mensen op de vlucht, geen inzet voor een politiek spel. Respecteer hun rechten, voorzie opvang.

De vele verhalen van onze vrijwilligers doen ons dagelijks stil staan bij de pijnlijke en gevaarlijke realiteit waarmee mensen op de vlucht geconfronteerd worden. Zowel onderweg, als bij het opbouwen van hun leven hier. Het onmenselijke asiel- en migratiebeleid van ons land en bij uitbreiding heel Europa, werkt dit mee in de hand.

Niet alleen die buitengrenzen worden steeds dodelijker en gevaarlijker. Ook die van ons. De staatssecretaris voor asiel en migratie heeft immers beslist om vanaf nu geen opvang meer te zullen voorzien voor alleenstaande, meerderjarige mannen die asiel aanvragen in ons land.

 We vielen van onze stoel. Kregen een krop in de keel en een stomp in de maag. Ook al weten we al lang dat het misloopt. Want de facto krijgen alleenstaande mannen al lang niet meer direct een plek in het opvangnetwerk en is er een wachtlijst van meer dan 2000 namen.

Dus ja, wat verandert er dan eigenlijk? Het verschil is dat er vroeger nog een illusie was dat er een plek zou vrijkomen. Het verschil is dat men hen nu vanaf dag 1 het recht op opvang formeel weigert. Het verschil is dat men nu gewoon openlijk toegeeft dat het beleid faalt, en dat het zoeken naar oplossingen of noodopvang voorzien niet bovenaan de agenda staat. Dit tart alle verbeelding, en is gewoonweg illegaal en onmenselijk.

En het komt zeer dichtbij. Het beperkt zich niet tot een tentenkamp in onze hoofdstad. Het raakt mensen overal. Verschillende van onze vrijwilligers die in een asielprocedure zitten, hebben geen dak boven hun hoofd. En toch komen ze helpen. Verschillende vrijwilligers lopen plaatsen in ‘bijgecreëerde’ nachtopvang mis omdat hun shift tijdens het vrijwilligerswerk te laat uitloopt, en ze te laat zijn om zich aan te melden. En toch blijven ze tot het werk gedaan is. 

Besef dat minstens de helft van de kunstenaars die op FrontExpo tentoonstellen, hier niet zouden zijn als deze maatregel er was geweest toen zij bescherming en opvang zochten. 

Besef dat deze alleenstaande mannen vaak een gezin hebben thuis. Besef dat zij alleen komen omdat er geen veilige of legale manier is om naar Europa te reizen. Omdat ze liever hun eigen leven wagen, dan hun kinderen in een bootje te zetten. In de hoop dat ze hier een veilige thuis vinden voor hun gezin, en hen later op een veilige manier kunnen overbrengen.  

Besef dat meerderjarig wil zeggen dat het soms gaat over iemand die net 18 geworden is.  Oeps, op straat… 

Besef tout court dat het hier gaat over mensen. Het feit dat mensen op de vlucht in categorieën opgedeeld worden, gaat totaal voorbij aan hun menselijkheid, hun veerkracht en de talenten die ze meebrengen. 

We hebben dringend nood aan een nieuw discours rond asiel en migratie. En we hebben nood aan een federale regering die wel en snel voldoende noodopvang creëert; Het kon in 2015 voor Syrië. Het kon voor Oekraïne. Het kan en moet nu ook. 

Daarom lanceren we #plekbij.

Neem een foto van jezelf en tag @nicoledemoor en @refuinterim.
Samen geven we een duidelijk signaal: hier is uw draagvlak, maak (opvang)plek bij.

Previous
Previous

Stage, bachelor- of masterproef bij Refu Interim

Next
Next

Workshop inclusief vrijwilligerswerk