De impact van vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is tof - je samen inzetten voor een goed doel, helpen en je tegelijkertijd amuseren, vrienden voor het leven maken…. Maar het is (veel) meer dan dat. Vrijwilligerswerk creëert verbinding. En die verbinding heeft voor iedereen een andere impact: vriendschap, meer zelfvertrouwen, nieuwe skills… maar ook een job, of zelfs een lief.

Intro door coördinator Farah Laporte

Die impact laat zich niet zomaar in cijfers omzetten, dus zochten wij naar een andere manier om deze krachtige verhalen in beeld te brengen.

Want het zijn er veel. Sinds de start in 2016 hebben meer dan 1300 nieuwkomers zich ingeschreven bij Refu Interim, en werken we samen met meer dan 300 organisaties. De verbinding tussen beide creëert impact: soms klein, een fijne ontmoeting bijvoorbeeld, soms heel groot, zoals vrijwilligerswerk dat uitdraait in een vaste job. Allemaal verhalen die de moeite waard zijn om gehoord te worden.

En wie kan die verhalen beter vertellen dan de vrijwilligers zelf? In samenwerking met vzw Cirq trokken we daarvoor naar het opvangcentrum Westakkers in Sint-Niklaas. Met hun Blokbusters caravan creëerden ze een platform voor al deze verhalen. Geniet mee:

Blokbusters: vrijwilligers aan het woord

Enkele van de vrijwilligers die hun ervaringen deelden tijdens de Blokbusters show hebben nog veel meer te vertellen. Ontdek hier het verhaal van Mohsen, Diyana, Laura, Liliana, Jamil en Nadeem:

Het verhaal van Mohsen

Mohsen was er bij van in het prille begin. Tijdens de Gentse Feesten in de zomer van 2016 gaf hij Refu Interim mee vorm. Via het vrijwilligerswerk heeft hij veel nieuwe mensen ontmoet, zichzelf beter leren kennen, en het hielp hem uiteindelijk om een job te vinden. En dan hebben we het nog niet eens over de liefde gehad. Dit is zijn verhaal.

Het verhaal van Diyana

Diyana woont met haar vier kinderen in Ingelmunster. Ze kan haar passie voor koken kwijt in het vrijwilligerswerk bij BK6 in Kortrijk. Daar kreeg ze het vertrouwen om er ook professioneel iets mee te doen. Dit is haar verhaal.

Het verhaal van Laura & Liliana

Bij Laura en Liliana zit helpen in het bloed. Dus doen ze vrijwilligerswerk omdat ze het leuk vinden, maar ook omdat ze zo hun stad (Sint-Niklaas) en de mensen die er wonen beter leren kennen. De liefde bleek wederzijds. Dit is hun verhaal.

Het verhaal van Jamil & Nadeem

Jamil en Nadeem zijn 2 broers uit Syrië, die via hun vrijwilligerswerk in Kortrijk nieuwe vrienden voor het leven maakten. Dit is hun verhaal.

Met dank aan Fedasil, De Vlaamse Overheid, Cirq vzw, BK6, Den Eglantier en Rode Kruis opvangcentrum Westakkers


Ook impact creëren?


Previous
Previous

Gevaccineerde nieuwkomers uitgesloten van coronapas

Next
Next

Rose pakt ook graag uw vrijwilligerswerk af ;)