Rose pakt ook graag uw vrijwilligerswerk af ;)

Rose volgde in 2019 de liefde naar België, kwam hier aan met bakken goesting en een cv vol ervaring... maar vond zelfs als poetsvrouw geen werk. “Mensen helpen, echt het verschil maken in hun leven, dat is mijn passie. Bij alle jobs die ik gedaan heb, maar vooral ook via vrijwilligerswerk.”

Deze advertentie verscheen in de Standaard op 29/05/2021 nav de Standaard Solidariteitsprijs.

Deze advertentie verscheen in de Standaard op 29/05/2021 nav de Standaard Solidariteitsprijs.

Haar enthousiaste lach zag je al in de krant, hier lees je haar verhaal.  

In Rwanda heb ik ontwikkelingsstudies gestudeerd, en later behaalde ik ook nog een master Development Evaluation and Management aan de Universiteit van Antwerpen. Daar heb ik mijn man leren kennen. Ondertussen heb ik meer dan 10 jaar werkervaring bij verschillende NGO’s op mijn CV staan. Voor mijn job werkte ik met mensen in Rwandese communities en vluchtelingenkampen rond thema’s als HIV, malaria, hygiëne en gezondheid, gezinsplanning…

 Ik deed mijn job heel graag, omdat je onmiddellijk de positieve verandering ziet in de levens van mensen. Via interactieve theaterprojecten kaartten we de discriminatie van mensen met HIV en AIDS aan. We identificeerden problemen door veel te luisteren, praten en mensen samen te brengen. En zochten dan samen naar oplossingen. Jongeren een stem geven, taboes bespreekbaar maken, verbinding creëren… het waren zeer waardevolle projecten.

Helemaal opnieuw beginnen in een ander land, dat moet – zelfs met jouw ervaring - niet gemakkelijk zijn?

Wanneer ik in België aankwam, wist ik dat het niet simpel zou zijn om eenzelfde soort job te vinden. Eerst de taal leren, dat vond ik belangrijk. Maar ik zit niet graag stil. Dus toen Refu Interim reclame kwam maken in de Nederlandse les, schreef ik me meteen in. Ik keek er naar uit om via vrijwilligerswerk nieuwe mensen te ontmoeten, mijn stad te leren kennen… en te doen wat ik graag doe: mensen helpen.

In Rwanda heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan. Van kleren en voedsel inzamelen tot huizen bouwen. En toen de subsidies voor ons project niet verlengd werden, bleef ik in mijn vakanties actief als vrijwilliger in een vereniging voor kinderen getroffen door de gevolgen van HIV en AIDS. Met veel van hen heb ik nog altijd contact!

Heb je hier dan al veel vrijwilligerswerk afgepakt? ;)

Nee, daar stak corona een stokje voor. Kort nadat ik me inschreef bij Refu Interim volgde de eerste lockdown. Alles stond stil, het vrijwilligerswerk dus ook. Gelukkig kon ik nog net deelnemen aan de ‘testdag’. Virgin Mojito’s maken met mensen die ik nog nooit ontmoet had, om zo te proeven van wat vrijwilligerswerk achter de bar inhoudt. Het deed me denken aan het werk dat ik deed in Rwanda. Samen in een team iets op poten zetten, met veel jonge mensen, plezier maken en toch iets bijleren… Het gaf een heel fijn gevoel, dat had ik al lang niet meer gehad.

Ondertussen bleef ik solliciteren voor jobs waarin ik met mijn ervaring en talenkennis iets kon beteken. Ik reageerde op tientallen vacatures, maar kreeg amper antwoord. Ik werd nooit uitgenodigd voor een gesprek en werd vaak afgescheept met het bericht dat de vacature al ingevuld was. Om dan een paar dagen later een advertentie voor dezelfde vacature te krijgen, dat brak mijn hart.

Mijn Nederlands werd steeds beter, maar nog vond ik nergens werk. Ik gaf me op bij verschillende poetsbureaus. Maar zij hadden ‘niet genoeg klanten’ of zeiden dat ik te hoogopgeleid was. Ik had mijn droom bijna opgeborgen, was van plan om iets helemaal anders te gaan studeren of zelfs terug naar huis te gaan… Ik had het gevoel dat mijn Nederlands nooit goed genoeg zou zijn.  

Maar je gaf niet op… Hoe vond je de job die je nu doet?

In de zomer van 2020 organiseerde Refu Interim een paar workshops rond solliciteren en netwerken. Daar heb ik veel mensen ontmoet die op dezelfde drempels botsten als ik, mensen met tonnen ervaring die steeds het deksel op hun neus krijgen. Het was fijn om met hen te babbelen, tips uit te wisselen. Het gaf me het gevoel dat ik er niet alleen voor stond. Een HR expert van Hudson moedigde ons aan om vooral niet op te geven en te blijven zoeken naar een job die aansluit bij onze ervaring en talent.

En uiteindelijk kwam die uit onverwachte hoek: van Refu Interim zelf! Ze zochten iemand om de werking in Lokeren te trekken. Vrijwilligers koppelen aan organisaties, nieuwe opportuniteiten voor vrijwilligerswerk zoeken, activiteiten en workshops organiseren… Mensen samenbrengen, vrijwilligers een duwtje in de rug geven en verbinding creëren. Ik moest niet lang nadenken ;).  

REFU_INTERIMDESTANDAARD_01-1.png

Ook al heb ik door corona niet veel kunnen doen, alleen al mijn goesting in vrijwilligerswerk heeft me ook een echte job opgeleverd. Ik ben er zeker van dat we in de toekomst nog geweldige dingen gaan doen!


Ook goesting gekregen?


Previous
Previous

De impact van vrijwilligerswerk

Next
Next

Solidair met onze vrijwilligers